Cobra (gebruik als je wilt een bolster of kussen)

Onlangs kreeg ik een appje van 1 van mijn leerlingen dat ze door haar rug was gegaan. Ik dacht; die zegt af. Maar nee mijn gedachten waren te snel; ze vroeg mij om advies of ze wel of niet naar de Yin Yoga zou komen de volgende dag. Ik schaamde me een beetje dat ik zou gauw mijn gedachten de kans gaf om een vooroordeel te denken. Tegelijkertijd wilde ik meteen terug appen dat ze natuurlijk wel moest komen. Maar ik voelde dan wel aan dat ik dat een beetje in moest kleden. Ik verzekerde haar ervan dat niet bewegen de minst beste optie was en dat zachte stretches juist goed zouden zijn. Ik besloot om een Yin les voor je rug te geven, niet alleen voor als je al last hebt van je rug maar ook om rugproblemen te helpen voorkomen. Iedereen blij.

Zo zien mijn les aantekeningen er uit

We zijn geneigd om de pijnplek te isoleren en zeggen dan; ik heb last van mijn rug. Maar alles is in het lichaam verbonden. Spieren gaan over in pezen en bindweefsel in bot en terug. Ook kan pijn in de rug stress als oorzaak hebben, een trauma of simpel veroorzaakt worden doordat we een groot deel van onze dag zittend doorbrengen. We zitten in de auto, achter de computer, aan tafel, op de wc en op de bank. Alle zaken die we hebben bedacht om het ons makkelijker te maken zijn juist de dingen waardoor we het moeilijk krijgen!

Als  je dus ‘door je rug bent gegaan’ heeft dat meestal twee oorzaken een fysieke en een mentale.

Bij yin yoga werken we op een zachte manier aan de fysiek en oefen je tegelijkertijd om je mentale veerkracht te vergroten. Bij yin yoga werk je als het ware aan je zelfherstellend vermogen.

In mijn volgende blog zal ik ingaan op enkele van de houdingen of zoals we bij yoga zeggen asana’s die bij uitstek fijn zijn voor je rug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *