Creativiteit

Creatief zijn betekent fouten durven maken Geen fouten durven maken is killing voor je creativiteit Maar ook dat je in je hoofd al helemaal uitdenkt hoe het er uit moet gaan zien kan beperkend zijn

Vooral voor wat betreft tekenen en schilderen. Dan denk ik al snel laat maar want het wordt toch nooit zoals ik het nu in mijn hoofd heb. Maar aangezien ik de enige ben die het voor zich ziet in mijn gedachten ziet niemand anders het. Want hoe kan ik anders beeld wat in mijn hoofd zit delen dan door er toch uiting aan te geven op het vlak.

Met handwerken vind ik het makkelijker. Daar heb ik ook wel een beeld bij van te voren maar op de een of andere manier minder omlijnd of scherp En als ik kleding ga naaien wordt het over het algemeen toch redelijk het patroon waarnaar ik werk. Soms zit het dan een beetje anders maar ik ben dan wel blij en tevreden met het resultaat.

Meditatief

Met borduren of eigenlijk vrij borduren is het nog weer anders. Ik maak van te voren een tekeningetje en weet dat het er anders uit zal zien eenmaal uitgewerkt in borduursteekjes. En tijdens het borduren vind ik het fijn om de kleine steekjes de lijn te zien volgen en ik haal er rustig een paar uit als ik ze een fractie te scheef of te groot vind. Ik kies met geduld en aandacht de kleuren en kan van die eenvoud heel erg genieten. Het brengt ook rust in mijn hoofd en ik laat gaandeweg een beeld van hoe het zou moeten worden los. En juist bij vrij borduren vind ik het woord vrij belangrijk. Het kan niet fout gaan.

Orden je hoofd met vrijborduren

 En dat is dan misschien ook wel het lastige, verwachtingen loslaten.

Het werkt voor mij ook een beetje als mediteren. Of gewoon gaan zitten met je drukke hoofd. En dan maar laten gaan. En tijdens dat zitten ga je natuurlijk niet op je telefoon.
Maar heel rustig wat steekjes zetten in fijne kleurtjes. Dat kan dan weer wel. Vind ik helpend om mijn hoofd weer wat helder te krijgen. En juist dat is zo lekker van creatief bezig zijn. Je gedachten ordenen vanzelf.

Pin It on Pinterest